Veszélyben a Rondó fái!

Famatuzsálemek átültetését tervezi az ingatlanfejlesztő

Azt hitted, hogy csak a Liget leburkolt részeit és az elbontott épületek helyét érintik a tervezett építkezések? Sajnos rossz hírünk van.

 

A Városliget egykori kedvelt és látványos része, a Városligeti fasor végén található Rondó, vagy más néven  “Városligeti körönd” már a 50-as években is megszenvedte az akkori hatalom nagyratörő terveit. A Felvonulási tér kialakításakor a Liget egy részét leburkolták, és ekkor a Rondó körének egy része eltünt. A körkörösen elhelyezkedő fasorok egy részét kivágták, és az egykor kör alakú parkrészből háromnegyed-kör lett.

Most még tovább fogyhatnak a Rondó megmaradt köríves fasorai – és további 100-150 éves, parktörténeti szempontból kiemelten fontos fák tünhetnek el a Ligetből.

“Elővigyázatosságból” kísérleteznek százéves fákkal

A Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. a múlt héten két területet kerített el az 56-os emlékmű két oldalán, a Rondó Felvonulás tér felé eső részén, hogy megkezdje az ott található fák átültetésének előkészítését. Azóta az elkordonozott  fákat – köztük 100-150 éves platánokat! – biztonsági őrök őrzik.

Az átültetésekre a Liget Budapest közleménye szerint a Néprajzi Múzeum építése miatt van szükség : “Az új intézmény az 56-osok terének leburkolt, parkoló autókkal megszállt területére kerül ugyan, de elővigyázatosságból indokolt a közvetlen szomszédságában élő néhány fa átültetése.” (http://ligetbudapest.hu/…/locsoljak-a-fakat-a-leendo-nepraj…).

Az ingatlanfejlesztő nem árul el részleteket

A közbeszerzési dokumentumok alapján 16 fát terveznek átültetni a Liget Felvonulási térhez közeli részén, azonban az Ingatlanfejlesztő Kft.  2016. novembere óta nem válaszol arra a közérdekű adatigénylésünkre, ami a fák pontos beazonosítására és az átültetések ütemezésére irányul.

Amit biztosan tudunk: 2017. május 18-án a Galapagos ZOO Service Kft-vel keretszerződést kötöttek 218 fa átültetésre, illetve 31 fa átültetésre való előkészítésére vonatkozóan 218 millió forint keretösszegben. Azzal a Galapagos Kft-vel, amelyik korábban a leendő Pannon Park területén a 60 fa átültetését végezte el.

Az átültetésekre szerződött cég eddigi munkája nem sikersztori: 60-ból 11 fa a veszteség már az első évben

A Liget Budapest az átültetések sikerességéről szívesen kommunikál, ám valójában csak kb. 3 én múlva lehet látni, hogy egy-egy átültetett fa tényleg  jól átvészelte-e az átültetéssel járó csonkolásokat, és környezeti-körülménybeli változásokkal járó megrázkódtatást. A Fővárosi Állat- és Növénykerttől kapott tájékoztatás szerint az egykori vidámparki terület (Pannon Park) átültetett fái közül számos már az első évben feladta. A 60-ból már most 11 egyednél látszik, hogy sikertelen volt az átültetésük, azaz ki fognak pusztulni (lásd fotóinkon néhányukat)! Hol van ez a túlélési arány ahhoz képest, amit az átültetésekhez a gépet biztosító német Opitz Gmbh vezetője, Tom Braam ígért?: “Ha mindezt jól csináljuk, rendszeres, legalább 3-5 éven keresztül tartó locsolás mellett, akkor 95 százalék az esélye, hogy a fa megmarad az átültetést követően.”

  Az Állatkertnél tapasztaltakból látszik, hogy az átültetések az Ingatlanfejlesztő zöldrefestő propagandájának részét képezik. Véleményünk szerint azonban nincs helye múzeumoknak a Ligetben, ezért többszáz millió forint elköltésére sincs szükség – átültetésnek csúfolt fakivágás címén. A park történelmi jelentőségű fáinak és a közpark-jellegének megóvására, a lakossági-pihenési funkciók javítására azonban szükség van.

 

A Városliget maradjon közpark! El a kezekkel a fáitól! Legyünk folyamatos készenlétben!

Ha egyetértesz, és még nem tetted meg, iratkozz fel riadóláncunkra itt: ligetvedok.hu/riadolanc